AIK-Umeå Södra 8-0 (5-0)

Överlägsen seger på Skytteholm

AIK:s damlag vann med hela 8-0 (5-0) mot Umeå Södra FF, men segern kunde ha varit mycket större då man bland annat hade tre träffar i målramen och var totalt överlägsna över samtliga 90 minuter. AIK ligger kvar på andra plats då Sunnanå SK också vann med 8-0 mot IFK Gävle. Både AIK och SSK har inlett med sju segrar, AIK har två mål sämre målskillnad.

AIK tog tag i initiativet direkt i matchen och det stod ganska snart klart att detta skulle bli en enkel match för AIK då Umeå Södra FF knappt kom över halva plan stora delar av matchen. Redan i den fjärde minuten var det nära ledning för AIK då Umeå Södras backlinje rensade på en AIK-spelare och bollen for som i en båge mot målet, tog i ribban och studsade ner på mållinjen innan målvakten lyckades fånga in den.

Minuten senare slog vänsterbacken Emma Lindqvist ett inlägg som Susan Varli nickskarvade vidare till en fristående Nazanin Vaseghpanah, men avslutet gick över ribban. Sekunder senare var det dags för mål då AIK:s skyttedrottning Daniella Chamoun fick bollen utanför straffområdet och sköt ett högt skott som Amanda Janzén fick en hand på, men inte orkade hindra från att gå in i mål. Trots att det endast var 1-0 så kändes matchen avgjord så överlägsna var AIK denna söndagseftermiddag.

Clara Markstedt bröt sig strax senare igenom på högersidan av straffområdet och fick fån nära håll iväg ett avslut innan hon kolliderade med målvakten. Ett kortare spelavbrott följde då båda spelarna fick ont av kollisionen. Knappt hade spelet återupptagits förrän Therése Boström från mittplan slog en fantastisk passning mot vänsterkanten som skar igenom försvaret och hittade Daniella Chamoun som gick in i straffområdet och lyfte in 2-0.

Forwarden Erika Blomstrand var gästernas klart piggaste spelare och i den 18:e minuten ryckte hon förbi Jennie Nordin och kom fri med Sofia Almryd Andersson i AIK-målet, men stressade iväg avslutet och bollen for utanför den bortre, högra stolpen. Två minuter senare var det dags för AIK-mål igen då Nazanin Vaseghpanah fick bollen efter en kort vänsterhörna. Från hörnet av straffområdet sköt hon ett hårt skott som gick över målvakten och in i den bortre delen av målet. Det var nu tydligt att det skulle bli en målfest på Skytteholm.

4-0 kom efter att Emma Lindqvist skjutit ett hårt skott som målvakten lyckades parera, men returen gick rakt ut på Jennie Nordin och in i mål. Susan Varli var nära att öka på målskörden ytterligare efter en halvtimme då hon frispelades av Naza, men avslutet gick över målet. En stund senare sköt Daniella Chamoun från långt håll i ribban och AIK-chanserna avlöste varandra.

I matchminut 39 frispelades Clara Markstedt på högerkanten av Chamoun och avslutade iskallt efter marken och bollen satt innanför den bortre, vänstra stolpen. Två minuter senare var Jennie Nordin nära att bli tvåmålsskytt efter ett samarbete med mittbackskollegan Moa Mattsson. Mattsson slog ett inlägg från högerkanten in till Nordin som ensam framför mål nickade över.

Serieledarna Sunnanå SK hade tidigare på eftermiddagen besegrat jumbon IFK Gävle med 8-0 vilket innebar att det skulle krävas 11-0 för att AIK på målskillnad skulle återta förstaplatsen i Norrettan.

Sekunder in i den andra akten var Clara Markstedt nära att skicka in ytterligare ett mål i bortamålet, men nyinsatta Josefin Sandström svarade för en bra räddning. Det sjätte målet skulle dröja tio minuter och kom efter att Therése Boström slagit en perfekt passning från vänsterkanten av straffområdet mot den bortre stolpen där Markstedt dök upp med pannan och förpassade bollen i mål.

Clara Markstedt var nära ett hattrick sex minuter senare då hennes hårda skott/inlägg från högerkanten slog i den närmaste stolpen. Markstedt tog sig senare in i straffområdet från högersidan efter att tagit sig förbi sin bevakare på ett strålande sätt innan hon fälldes i straffområdet. Straffsparken var solklar och signalen från domaren dröjde inte länge. Rutinerade Emma Lindqvist klev fram och satte bollen till vänster om målvakten.

AIK:s gotländska forward Clara Markstedt skulle i den 85:e minuten belönas för sitt slit då hon blev tremålsskytt efter att ha nickat in ännu ett bra vänsterinlägg från mittfältaren Therése Boström. Minuten senare slarvade AIK ovanligt i försvarsspelet och Erika Blomstrand fick bollen ren i straffområdet, men AIK-målvakten kom ut bra och räddade skottet.

Mer om matchen kommer senare. Komplett matchfakta finns längre ner på sidan.

25:16 4-0 Jennie Nordin (Emma Lindqvist) - retur
33:33 Ribbskott av AIK (Daniella Chamoun)
38:24 5-0 Clara Markstedt (Daniella Chamoun) - spelmål
46:22 Slut på första halvlek
2:a halvlek
55:10 6-0 Clara Markstedt (Therése Boström) - nick
61:07 Stolpskott av AIK (Clara Markstedt)
66:04 Gult kort till Pernilla Nordlund, USFF (tröjdragning)
74:00 7-0 Emma Lindqvist - straffspark
84:20 8-0 Clara Markstedt (Therése Boström) - nick
91:22 Slut på andra halvlek
Publik: 121 åskådare på Skytteholms IP, Solna

Laguppställningar

AIK (4-3-3): 30 Sofia Almryd Andersson - 6 Sarah Fredriksson, 5 Jennie Nordin, 4 Moa Mattsson, 16 Emma Lindqvist - 9 Therése Boström, 17 Hanna Folkesson (K), 01 Nazanin Vaseghpanah - 18 Clara Markstedt (85), 21 Susan Varli (75), 12 Daniella Chamuon (79).
Avbytare: 8 Malin Diaz (75), 7 Petra Andersson (79), 20 Jackie Kisch Brunzell (85), 15 Alexandra Lindberg, 22 Jenny Nauwelaerts de Agé (mv).
Tränare: Patric Jildefalk.

Umeå Södra FF (4-4-2): 1 Amanda Janzén (ht) - 4 Moa Westermark, 3 Lisa Lantz, 11 Sofia Stenman, 6 Kajsa Johansson - 2 Anna Gruffman (82), 16 Emma Sundberg (K), 77 Pernilla Nordlund, 9 Patricia Hägglund - 8 Elin Lundström (65), 21 Erika Blomstrand.
Avbytare: 30 Josefin Sandström (ht), 10 Mathilda Varmin (65), 17 Emelie Strand (82), 18 Malin Jonsson-Fredriksson, 23 Johanna Ekenberg.

Övrigt

AIK gjorde avspark och började spela mot Solnahallen. Till matchens lirare utsågs Therése Boström (AIK) och Josefin Sandström (USFF). AIK saknade Shamiram Yakob (avstängd), Sofia Simonsson (rehab), Emelie Karlsson-Wedin (rehab) och Stephanie Wroblewski (fot).

Statistik: Stefan Mellerborg