Årskrönikan 2lax11 - "The End of the Beginning"
 

Hej

 

Det här är som utlovat mitt sista inlägg på bloggen. Eller det gjorde jag för någon månad sedan eftersom det mesta av det som är skrivet här under redan skrevs under årets gång. Det är inte jättelångt men lite ihopskrapat. Det bygger mycket på att man har läst bloggen under året och att man givetvis har kollat på youtube-klippen. Det här har ingenting med 2012 att göra utan är bara det som var utlovat att göras innan året är slut. Ni har nog haft en smygstart med Mattias nu och min känsla är att det kommer att bli ett grymt 2012. Jag kommer att sitta på läktaren och förhoppningsvis se er vinna så pass mycket att AIK dam får fortsätta sin utveckling i finrummet även under 2013. Ni är kulturbärare och jag hoppas att alla tar sitt ansvar. Det här är ett avslut på 2011 för att nu kunna gå vidare och skapa nya framgångar, nya mål och framförallt känna att utvecklingen alltid går framåt.

Jag lämnar nog inte landet än men lämnar internet och allt vad inlägg heter.

En hyllning till er och till allt vi gjorde under 2011. Njut och gå vidare!

 

 

 

 

Obs!

I denna krönika så är alla tankar & uttalanden helt personliga. Det är mina känslor som jag har valt att berätta om för att återberätta framförallt mitt eget 2lax11. Det finns ungefär 25 olika sätt att se på allt jag kommer att skriva om. Inget behöver vara rätt och inget behöver vara fel. Men en sak är säker, det här är det sista som skrivs av undertecknad på denna magiska blogg.

 

”Tack”

 

 

 

 

 

30 november 2010

 

2010 blev ett år som på många sätt var roliga men på många sätt även blev ett totalt jävla mörker. Ett år som började med en liten men ambitiös trupp som skulle ta sig igenom ett år i Damallsvenskan. Det slutade i moll och en av de ansvariga valde att åka hem och lägga sig. Där stod man med spelare, ledare och några spelare som stod med resväskan i handen. Ingen hade en aning om vad som hände. Undertecknad fick hjälp av Henrik Jurelius. Under en kväll med julmat och avslutningsvis häng på O-baren så togs det i hand (även en kram) att 2lax11 skulle bli ett magiskt år. Ett hårt arbetande år men magiskt.

December började med spelarjakt och bröstsmärtor…

 

 

10 januari 2011

 

Ett nyår som för min del blev stökigt gick vidare till att förebereda året. Det var då första smällen kom. Nils… Vår kära Nils blev sjuk och i mitt tycke inte har återhämtat sig än (stjäl inte mina påsar, de är mina!).

Jag och Conny stod där för att starta året utan fys-tränare och kanske med en trupp som inte kändes klar än. Att truppen inte var klar än var ju inget hinder men att vi kändes underbemannade och tyvärr inte kunde genomföra allt direkt från start kändes sådär. Men moralen och lojaliteten hos samtliga spelare var extremt hög. Folke saknade Adrian.

 

 

9 februari 2011

 

Tanken inför pre-season var ju att framförallt fysiken skulle komma på plats men även för att någonstans identifiera vad vi var för en typ av sammansättning. Det nästan 2/3-delar av truppen som var nya och med mycket frågor och tankar om vår metodik. Hur skulle vi spela, hur skulle vi vara och framförallt vad var förväntningarna inför ett år i Norrettan. Några få hade spelat Norrettan tidigare, vunnit, förlorat, åkt ur damallsvenskan, spelat landslag, spelat sanktan och några hade aldrig tränat organiserat förut. Är ni med nu?!

 

23 mars 2011 (Bakgrundsmusik P!nk – Mean)

 

Jo men nu hade vi ju fått lite sprutt på elden. Allt var igång med matcher, fys och framförallt med blogg. Match, fys och blogg låg i största fokus. Kul…

 

Tiden fram till denna dag var otroligt utvecklande utan att vi kanske riktigt visste. Många gick fortfarande med tankarna om hur året skulle se ut. Vi skulle inom kort bestämma oss för några mål vi skulle uppfylla. Gällandes tabellplacering så fega vi lite genom att lägga en ambition men att vi skulle ge våren en chans innan vi fastställde slutresultatet. Även det var utvecklande…

 

Men nu börjar vi…

 

 

16 april 2lax11 – Mot serieseger, och så vidare…

 

Ja här någonstans så kommer jag famla iväg. Famla iväg i mörkret som senare blir ljus och senare blir en hemresa från Borlänge och Gustafs ”away”.

Året 2lax11 är ett år som någonstans blev en bekräftelse att hårt arbete och en jävla vilja kan leda till något fint och vackert. Jag har skrivit det förut men om man bara vill så kan man. Man kan om man vill.

 

När idén till bloggen uppfanns under en resa mellan Rotebro och Solna så på något sätt så började året för mig. Det har varit många galna men och också smarta inlägg där vi är några stycken som har berättat om livet på Skytteholm men även ibland lite allmänna reflektioner om saker och ting. Jag satte upp en regel tidigt att den enda som får provocera och hetsa utomstående är jag.

Detta har ju givetvis gjort att jag har fått fler som hatar mig men även fler som älskar. Man har skapat antagonister men också en skara allierade som skulle göra vad som helst för att skydda allt man gör. Vissa kan man lita på mer än andra. Vissa fattar ingenting och oavsett med underliggande betydelser på meningar så fattar vissa ändå inte. Vissa gör allt för att det ska vara bra och vissa tar hand om sin familj. Dom som vet vad jag menar är ni som vet att jag skulle göra allt för att skydda er. Därför valde jag tidigt att stå längst fram och mota slag. Martyr?

Det är ju inte jag som säger det.

 

Det löser sig…

 

Men… Men… Året började som sagt men olika saker som både var roliga och tråkiga men när säsongen började så var nog alla sjukt spända över resultatet. Första omgången i Norrettan var ett bevis. Vi började spela lite halv slarvigt men kändes ändå som att vi hade kontroll. Efter 38 minuter så släppte det. Resten är historia fram till en resa upp till Sundsvall. Jag tror att vi var lite för stora än vad vi var när vi reste upp dit. En känsla som sa att oavsett vad som händer så fixar vi det här. Slag i magen. Men det bästa var att vi reste oss upp för att stå upp igen. Oavsett om det kan ha varit stökigt ibland så har verkligen matcherna enat oss. Oavsett vad man tycker om varandra, varandras religioner, åsikter eller musiksmak så har 22 omgångar fått oss att spela tillsammans (oftast) och vunnit en serie. Det är inte alla som får göra det.

 

När sommaren började knacka på så hade jag all fokus på Sunnanå. Jag hade rest upp till Västerås för att Gideonsberg-Sunnanå. Smygfilmade matchen för att visa laget och förbereda in i minsta detalj. Detta blev dessutom maximalt utslag på efter som vi alla minns resan till och från Skellefteå. Vi flög upp för att genomföra den välkända Norrlandskrossen. 6 fucking … noll. En magisk match som givetvis eskalerade i omklädningsrummet efter. Även resan hem men all denna väntan på Umeå station och sedan 10 timmar! på ett tåg till Sthlm! Heja Sverige!

 

Med lite semester och avkoppling och för vissa lite mera så skulle vi starta upp igen i slutet av juli. Alla var sjuka och svårt skadade efter två veckor ifrån varandra och jag och Conny funderade på ett könsbyte för att kunna slutföra hösten. I all hybris så gick vi dessutom ut utan skor och självinsikt för att förlora mot Sunnanå hemma med 4-1. ”Tack”…

 

Ett slag i magen…

 

Vi hade efter några veckor i himlen börjat landa på jorden igen. Rågsved fick känna på det och med ord som jag tyvärr inte kan använda i denna välbesökta blogg så vann vi förkrossande med 8-0. Resan kunde fortsätta.

 

Vi tar en paus här…

 

 

01 Naza

Efter din skilsmässa med AIK 2007 och en oförlåtlig övergång till ”pundarland” så blev du förlåten när du vägrade spela sista matcherna för att sedan komma hem. Med nummer 1 på ryggen så gav du mig matcher i munhugg. Du vet att jag älskar det. I och med att du vill byta plats på dina siffror så blev du först ut här med framförallt oförglömliga mål mot Sundsvall och Vasalund. Tack för i år Özil!

 

3 ”There’s only one Steph Wrobläwskyyy” (Kenny Pavey uttal)

Oerhört hög moral och med en sjukt skön bild tagen i Harg. Hockeyhjälm och minicykel. Magiskt!

Att veta en timme innan avgång till Gustafs ”away” att du skulle få starta som centralmittfältare i Folkes frånvaro gjorde du med hedern i behåll! Dessutom så visar du hur man står upp för varandra i varje jävla duell. Du visade dessutom på festen på Råsunda restaurangen någon vecka senare att du inte spottar i glaset. Du är fan bäst!

 

4 Moa

Efter en express övergång och lite ovissheter på vägen så var Moooaaa i Solna.

Vi hade gjort klart tidigt att det bara skulle bli en vår men vilken vår det blev. Trist att du inte var med oss hela vägen men med din inställning och ambition som kommer du ta dig långt. Gärna tillbaks till Sverige!

 

5 Norpan

Som en äkta Nordin:are så stod du mest och längst. Starkast och tuffast på planen tillsammans med Folke så gör du din första säsong som mittback utan att skämmas. Du får inte för mycket lovord nu utan får tipset att om du håller i hästarna lite till så träffar du mål också!

Det är dock få som blir bättre än sina föräldrar.

 

6 7-eleven Sarah

Tillsammans med Naaz så får du priset som den frispråkige. Även du vet att jag älskar det. Finns inget bättre med spelare som lackar ur på domslut och är allmänt griniga när det går emot. Men även vänder och kan vara den gladaste på jorden när man hör något roligt. Godkänd debut i Sveriges finaste fotbollsklubb. Så länge du springer upp och ner där på kanten så blir det jättebra.

 

7 Petski

Med fler start platser i backlinjen än på ordinarie plats så gör du ett fint år. När det dessutom började gå magiskt så gick det emot dig. Värd en magisk höst och även om du inte spelade de sista matcherna så var du högst delaktig i årets serieseger. Oförglömligt klipp från Slovakien med Oskar Linnros ”Från och med du”.

 

8 malindiaz

Öppnade målskyttet 2lax11 och är årets Iniesta. En av Calles flickor och efter din debut i damallsvenskan 2009 så har status och speltid gått uppåt för varje dag som går. Med ambition och vilja så är du i Barca klass om ett tag.

 

9 Therese ”Muggen” Boström

Även du med en tidig start i damallsvenskan fick många saker att stämma i år men även med många saker att bli bättre på. Du vet att hårt jobb lönar sig. Med potential att bli AIK dam:s Thiago så får du dock hålla koll på magen!

 

10 EKW

Med komplikationer efter din skada så är även du värd ett bättre år. Du är med och vinner i år med ett kort inhopp och träningar under året. Jag är ledsen att jag inte hade kunnat göra mera men du vet vart jag finns. Vi hoppas på ett bra 2012!

 

11 Shamo Schillidutt

Efter en halvtrasig vår så tog vi i hand på att hösten skulle bli bra. Det blev den.

Att se min egen ”Benzema” ta kliv i sin utveckling och ge sig faan på att göra det bra så kan man bara säga, det funkar om man vill.

 

 

 

 

Nu är vi tillbaka… ”Grattis Allsvenskan”

 

 

 

    

Vissa har det, andra inte, vissa vill, inte jag…

 

 

Med en höst som gick fruktansvärt snabbt så väntade tuffa matcher mot Sundsvall, Kvarnsveden och Bollstanäs. Det var ju dom som främst hotade oss förutom Sunnanå. Sunnanå spelade ju dock bort sig själva vilket var skönt. När vi kommer in till matchen mot Sundsvall hemma på Skytteholm så kändes det bra. Inte allt för nervöst utan mer en revanchslust efter bortamatchen. 

Vi började matchen bra med en taktisk disposition som inte motståndet hade tänkt sig. Det taktiska spelet blev även det höstens ”snackis”. I alla fall på höstkonferensen.

Med dock en bra start i matchen så släpper vi in 0-1. Inte bra. I halvtid hände dock nått. Efter 90 minuter spelade så har jag aldrig sett en sådan arbetsmoral och hårt arbetande spelare som då. Ett av de mest minnesvärda sakerna var dessutom att Jöns missade matchen. ”Trist”.

Efter slutsignalen så fanns en känsla som givetvis är fast på film men vi som var där vet. Det var magiskt.

 

Någonstans där så förstod nog alla att det inte kommer att krävas allt för mycket för att ro det här i hamn. Men tyvärr. Det krävdes…

 

Men än så skulle vi inte få ytterliggare ett slag i magen. Det skulle dröja.

 

Det roligaste hittills var:

 

-         Gotland ”away” i cupen. Jag gillar att åka båt.

 

-         Sunnanå ”away”… Jag gillar att åka tåg..

 

-         Lägret i Harg… Jag gillar att vara på landet..!?!

 

-         Eh… Rågsved ”away”.. 8-0 är ALLTID 8-0…

 

 

Paus

 

 

12 Daniella “Dani Hamzo-Mannen-Daan-Messi-Twitter” Chamoun

Med 18 gjorda mål under 2lax11 så är det fan respekt. Även några av dessa som var oförglömliga. Nu när du är klar med din tränarkurs så skulle jag väl kunna få tillbaka mina böcker?!

Även du var värd ett bättre avslut på säsongen. Oavsett så vet du vad dina mål och framspelningar var värda i år. Du kommer nog även ihåg att jag sa till dig redan 2010 att, - Är du bra idag så får du spela i AIK… och det fick du!

15 Alexandra Lindberg

Efter mycket bänknötande under våren så klev du in med bravur under hösten. Med matcher från start som mittback så briljerade du med fin teknik och bra uppspel. Men hade nog förväntat mig lite mera finsk sisu..

 

16 Linkan

Vice sheriff i den här staden. The deputy!

Med nerverna på plats så satte du fina straffar, lyfte bollen så där kategoriskt över din motståndare på kanten, gjorde konstiga ljud när du skjuter och den enda i laget som har vunnit Champions League. Det är respekt!

 

17 Hanna Folkesson

Hanzo… Kaptenen på den här båten. Efter 3 år tillsammans så visste jag exakt vad jag kunde förvänta mig. Jag fick rätt. Däremot så överraskade du oss alla genom att vara ”sjuk” sista matchen mot Gustafs. Något du aldrig kommer att kunna ta tillbaka. Men det är ju dit problem!

Oavsett så fick du flest röster på årets spelare i resturangen och jag tror nog att du får det oavsett vilka som röstar. Otroligt viktigt att du fortsätter att vara så där förbannad som bara du kan vara.

 

18 Clara Markstedt

Efter ett debutår i Damallsvenskan så blev 2011 i Norrettan ett fyrverkeri. Att orka springa, vara aggressiv och målmedveten att utvecklas blev ditt signum. Oerhört hårt jobbat i år och du står i min bok! Att springa så mycket och slita är alla tränares dröm. AIK dams svar på Johan Elmander. Bra jobbat!

 

19 Andrea Hansson

Uppflyttad när Moa Mattsson åkte till USA och visade att hårt jobb lönar sig. Med inhopp under några matcher på hösten så blev det viktigaste att du gjorde det Nils sa åt dig att inte göra. ”Ingen skit nu!”

 

20 Jackie Kisch Brunzell

När du var frisk och spelade så gjorde du mål. Fortsätt att vara frisk! Även att göra mål! Har offrat en och annan tand under dessa två år. Fortsätt med det.

 

21 Susan Varli

AIK Dams David Villa. Mål och framspelningar under året som blev viktiga. Även om många prestationer var minnesvärda så kommer nog alltid analyserna vara det jag kommer att komma ihåg. Eller varför inte ta min favorit då du uppmanade alla till att torka händerna efter att man hade tvättat dom!

 

22 Jenny De Agé

Sl**p Jenny fick släppa in ett mål i Norrettan i år. Inte godkänt!

Jag har nominerat dig till Friends och står som högst på min moral lista. Oerhört lojal och har hjälpt mig och Nils med många svåra beslut. Sen gillar du cyklar.. Det är alltid bra!

 

 

30 Sofia Almryd Andersson

Många nollor samt många klassräddningar i år. Med många matcher från start under 2lax11 så hoppas jag att du själv känner att du har tagit något kliv. Fick oss alla att sakta börja förstå vad Emelie Ölander hade pratat om tidigare år. Danska alltså…

 

 

 

Nu kör vi igen!

 

 

Ja det var samtliga spelare… Ledarna har fått sina kängor genom året så ni behöver inget mer. Men bra jobbat!

 

Vi hade mött Sundsvall. Vi hade spelat klassfotboll mot Rågsved. Nu väntade en bortamatch uppe i Umeå. Matchen spelades på konstgräs och Jennie Nordin hade skruvdobb.

 

Vi formerade oss 3-6-1 vilket var nytt för hösten. Men det var också kul. Vi var faktiskt två dagar för Pep. Det tyckte jag var kul.

 

Efter en vinst med 7-0 uppe i Umeå så kände vi oss nog lite mätta. Eller vi kände oss nog som att det var ”klärrt”…

 

Det var det ju inte. Kvarnsveden kom ner och chockade oss. Två snabba mål efter 20 minuter och vi var i brygga. Som tur var så vände vi snabbt genom Susan Varli och Clara. Men KIK skulle dra det längsta strået och vann med 3-2 till slut. Så här i efterhand så kanske det var bra. Vi vaknade nog till och började ta avslutet på större allvar. Men i själva verket så vet vi ju internt att vi bara ville att det skulle bli mera spännande. Vilket det blev.

 

Vi skulle åka upp till Gurkorna för att göra åtlöje av Bergwall och vi skulle komma hem med en 3 matcher i rad för att gå mot serieseger. Det blev spännande. Även ett väntande ”el clasico” runt hörnet.

 

Med tre matcher i rad hemma så var det bäddat för vinst. Gävle 7-1, Vasalund 3-0 och till sist.. Bollstanäs.. 1-0. Jag kan kolla på youtube klippet efter Bollstanäs matchen om och om och om igen. ”Ni är mina tjejer” som Gasten sa…

 

Det är här man måste sätta sig och kolla igenom dessa klipp för att bli lite nostalgisk. Det ger energi.

 

Bäst hittills:

 

-         Rolle… Alltid Rolle.. För alltid Rolle... Du e kung!

 

-         Segern mot Sundsvall. Magiskt!

 

-         Fikat uppe i Umeå mot Umeå södra…

 

-         Tre i rad på Skytteholm

 

-         Veckan innan Gustafs ”away”

 

 

Så då var stunden kommen… Det sista spåret. Det kommer inte bli långt utan det kommer bara bli känslosamt.

 

Gustafs… ”away”…

 

 

Efter ett långt år med alla dessa händelser. Läs bloggens start, se klippen och tänk tillbaka. Om man nu vill avsluta något. Det är det jag gör med denna text som sagt.

Allt vi hade gjort. Vi var värda att få avsluta så här.

 

Vi visste att Sundsvall behövde göra en jävla massa mål och vi skulle förlora matchen uppe i Borlänge. Inte en chans!

 

Även om vi ledare sa att man inte skulle tända till allt för mycket efter BSK matchen så visste ju alla. Alla visste att vi var där, nära eller ialla fall jävligt nära.

 

En resa upp till Borlänge som inte går att egentligen förklara. Man ska vara där för att känna, se och lära. Det var episkt, magiskt, fantastiskt. Det finns inget jag skulle vilja göra hellre än att ha varit med på den resan. Även om födelsen av egna barn, bröllop och annat trams som man värdesätter är stora så är det här en annan femma. Det handlar om idrottens passion, ledarskap och hängivelse till att något ska bli gjort. Igen, kolla filmerna för att förstå.

 

Resan dit, under och efter är något som man vill att alla någon gång ska få vara med om. Fast givetvis på sitt sätt. Vi gjorde på vårt sätt. Jag sa på fredagen att det kommer att bli en lång lördag och det blev det. En fantastisk lördag och tidig söndag. Allt efter det är ju efterspel av glädje men det som hände den där lördagen AIK slog Gustafs GoIF med 4-1 och avancerade till Damallsvenskan 2012 är en dag jag aldrig kommer att glömma. Ni som var inblandade, inte där men är av betydelse eller långt långt därifrån men också av betydelse, Tack…

 

 

Med detta så avslutar jag bloggen för min del. Jag har redan avslutat min del som tränare i AIK Dam så det kommer nog att vara högst otroligt om jag gör en comeback i aikdamfotboll.blogg.se.

 

Jag har suttit och läst igenom gamla inlägg och känner att det var ett fantastiskt år men nu är det dags att skriva nya historier. Jag, ni, AIK och alla andra som har jobbat tillsammans i 1, 2, 3 eller t.o.m 4 år bygger för något nytt nu.

 

 

 

 

 

Jag är övertygad att vi har alla lärt oss något av varandra och att man är sjukligt ödmjuk till att ta in nya influenser och känslor för att hela tiden bli bättre och bättre.

Att skapa nya saker.

 

Det kommer i alla fall jag att göra!

 

Vi ses.

 

PJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0