el clasico AIK-Essinge? Del 2 "Den bittra sanningen"











Vasalund bildades 1934 och slogs 2002 samman med Essinge IK (bildad 1919) under namnet Vasalund/Essinge IF. På årsmötet 21 november 2007 beslutades att namnet Vasalunds IF skulle återtas inför säsongen 2008. Det är under detta namn föreningen nått sina "främsta" framgångar.

Nära allsvenskan

Säsongen 1989 var Vasalund så nära allsvenskt spel som man kan vara – utan att komma dit. Seger i sista omgången i gamla Division 1 Norra. Vid slutsignalen i Vasalunds match ledde Hammarby IF borta mot Karlstads BK med 4–0, vilket innebar att Vasalund var i Allsvenskan. På övertid forcerade emellertid Hammarby in 2 mål och vann matchen med 6–0. Hammarby gick därmed till Allsvenskan på fler gjorda mål; båda lagen slutade på samma poängantal och +/– i antalet mål var även det lika.

Säsongen 1993 slutade Vasalund på andraplats i Division 1 Norra. I kvalspelet till Allsvenskan nådde laget 2–2 hemma på Skytteholms IP mot allsvenska Örebro SK. Returmatchen på Eyravallen i Örebro slutade 0-0. Därmed försvarade Örebro SK sin allsvenska plats via fler gjorda mål på bortaplan.


"Vasalundsfallet"

Under Vasalunds senaste säsong i näst högsta serien 1997 blev föreningen huvudaktör i nedflyttningsstriden, utan att själva egentligen vara inblandade. Med en omgång kvar av serien var Vasalund ohjälpligt sist och klara för degradering. Kampen kring nedflyttningsstrecket var dock en hård kamp mellan Enköpings SK, Lira Luleå BK och Spårvägens FF från Stockholm; ett av lagen skulle klara sig, ett tvingas till kvalspel medan det tredje skulle följa Vasalund och BP till Division 2. Den 17 oktober, två dagar innan den avslutande omgången fattade Svenska Fotbollförbundet (SvFF) ett beslut som fick stora konsekvenser för tabellen. Spårvägens FF hade plötsligt "upptäckt" att Vasalund spelat med fler än då tillåtna 3 icke EU/ESS-medborgare i nio matcher, varför SvFF fattade det högst kontroversiella beslutet att frånta Vasalund 10 poäng (som istället tillföll andra lag). Straffet påverkade inte Vasalund men det drabbade Enköping och Lira Luleå, samtidigt som det gynnade Spårvägen. Snart nog blev fallet känt i rikspressen under benämningen "Vasalundsfallet". Enköping överklagade beslutet men SvFF stod fast vid sitt beslut. Efter en tid av protester, överklagningar och även tal om en tillfällig utökning av divisionen åkte både Enköping och Lira Luleå (efter kvalförlust mot IF Sylvia) ur. Spårvägen höll sig kvar men är idag en förening som intagit en plats längre ned i seriesystemet.


-------------------------------------------------------------------------------------

En själ var försummad vid ett namnbyte och Essinge med rötter i källarklubben Inter Orhoy (som sade sig ha samarbete med självaste Inter. Luring?) kunde fortsätta att driva en klubb till fördärvet. En kultur som aldrig fick vinna.

Om detta var eller är det som Vasalund är idag har jag svårt att se då de riktiga arbetarna styrde in i det sista innan de blev avsatta. Trist med en klubb som hade en själ...


Ps. Allt detta ovan gäller nästan enbart herrfotbollen. Detta för att det tyvärr inte fanns något om Vasalunds "damlag".. Trist.. Men då vet ni..

I del 3 så kommer vi in på 2000-talets resultat och givetvis till nedräkning för denna mysiga 1 maj händelse. Vi demonstrerar!



Ds. Vill kommentera en viss tränare vid 0-2 förlusten i norrettans premiär den 16 april:
- Det hade varit mer rättvist om det hade blivit 1-1!!

PJ svarar: Behöver man inte göra mål då?


 
Hörs imorgon! Glöm inte att rösta här under.. Peace and Love

Laget före Jaget! Eller hur var det...

/P-solna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0