AIK-Gustafs GoIF 5-0 (1-0)

Flygande start för damlaget

AIK:s damlag fick en flygande start på seriespelet i Norrettan efter 5-0 (1-0) mot Gustafs GoIF i premiären på Skytteholms IP. AIK:s mål gjordes av Daniella Chamoun (2), Malin Diaz, Susan Varli och Clara Markstedt.

>KOMPLETT MATCHFAKTA FINNS LÄNGRE NER PÅ SIDAN<

Premiärdagen i Solna bjöd på de allra bästa förutsättningarna för en bra fotbollsmatch och med ett fantastiskt vårväder där Skytteholms IP badade i sol. Matchen inleddes avvaktande från båda lagen och det märktes ganska tydligt att det var premiär.

Den första målchansen skapade gästerna i den sjunde minuten då lagkapten Therese Lückner nickade strax över ribban efter att hon nått högst på en vänsterhörna. AIK bjöd på sitt första riktiga anfall i den 11:e minuten då mittbacken Jennie Nordin slog en långboll som Susan Varli nickskarvade ut på högersidan där Clara Markstedt kom perfekt in i straffområdet, men i kamp med en försvarare rullade bollen över kortlinjen.

Anna Nykvist var centimetrar ifrån att ge Gustafs GoIF ledningen då hon efter en kvarts spel efter ett inkast fick bollen utanför straffområdet på vänsterkanten och sköt ett skott som nästan strök den bortre stolpen, men AIK undkom ett chockmål med blotta förskräckelsen. Efter en jämn inledning sjönk matchkvaliteten i mitten av halvleken och gästerna kändes något mer aktiva. I den 24:e minuten bröt Gustafs enda forward Lina Hurtig igenom AIK:s mittförsvar, men fick bollen för långt ifrån sig och målvakten Sofia Almryd Andersson kunde enkelt fånga upp den. Minuten senare blixtrade rutinerade Nazanin Vaseghpanah till när hon fick bollen på straffområdeslinjen och sköt ett skott som gick strax utanför den vänstra stolpen.

AIK tog tag i spelet efter en dryg halvtimme och Clara Markstedt var i den 33:e minuten nära 1-0 då hon nådde en långboll före den utrusande målvakten Emmy Danielsson och via knät fick bollen mot mål, men utanför den högra stolpen. Hemmalaget skapade sin första hörna (från höger) i den 34:e minuten och Emma Lindqvist slog en kort variant till Naza som slog ett hårt inlägg som susade förbi alla och gick till inspark. Minuten senare hittade Jennie Nordin återigen Susan Varli med en långboll och AIK-spelaren kom igenom, men skottet gick över mål.

1-0 skulle dock komma innan paus och anfallet inleddes med att Clara Markstedt fick en boll att arbeta med på högerkanten av straffområdet och passade tillbaka till Naza som slog ett hårt inlägg som Susan Varli fångade upp och sköt i ribban. Returen studsade ut på vänsterkanten och innan Gustafs hann organisera sig slog Malin Diaz in ledningsmålet då hon hittade en fri lucka i den högra gaveln. AIK:s tekniska nummer åtta sprang glädjestrålande ut mot spelarbänken där tränare Patric Jildefalk mötte. I slutsekunderna av halvleken svarade Susan Varli för en mycket bra prestation då hon drev igenom hela motståndarförsvaret och kom fri, men skottet gick precis utanför det högra krysset. AIK hade efter en stark avslutning av halvleken en rättvis ledning i paus.

Den andra halvleken inleddes med två bra skott av Nazanin Vaseghpanah, där det andra av dem vållade stora problem för målvakten, men hon lyckades styra bollen till en resultatlös högerhörna. I den fjärde minuten frispelades AIK:s lagkapten Hanna Folkesson vid straffområdeslinjen och försökte placera in bollen till höger om målvakten, men avslutet prickade stolpen och Gustafs kunde rensa undan returen.

Tempot föll betänkligt i den andra halvleken och under den följande tiominutersperioden hände inte mycket förutom att Naza frispelade Shamiram Yakob på högerkanten och hennes hårda avslut räddades av målvakten. I den 62:a minuten lyckades Naza med en bra dribbling centralt utanför straffområdet och fick återigen igenom ett instick. Susan Varli kom helt fri i en liknande position som Folkesson tidigare kommit i och avslutet gick till vänster om målvakten efter marken och 2-0 var ett faktum.

Efter målet tog AIK över spelet totalt och de flesta trodde nog att Clara Markstedt gjort 3-0 i den 71:a minuten då hon förlängde in Emma Lindqvists långa inlägg i mål, men linjedomaren vinkade bort målet för en offside. 3-0 skulle dock komma då inhopparen Daniella Chamoun fick bollen utanför straffområdet och sköt ett skott som var helt otagbart och avgjorde matchen definitivt.

I slutminuterna ökade AIK på siffrorna då först Chamoun fick ett inlägg i straffområdet som hon förvaltade på ett bra sätt och på stopptid fick Clara Markstedt en perfekt löpboll på högerkanten och hon placerade in slutresultatet 5-0 i Gustafs mål. En bra start för AIK som jagar en snabb comeback i Damallsvenskan.

2:a halvlek
48:19 Stolpskott av AIK (Hanna Folkesson)
54:08 Varning till Fredrika Eriksson, Gustafs (spelförstörelse)
61:12 2-0 Susan Varli (Nazanin Vaseghpanah) – spelmål
69:51 Varning till Hanna Folkesson, AIK (protest)
70:59 AIK-mål bortdömt (Clara Markstedt, offside)
80:11 3-0 Daniella Chamoun (Hanna Folkesson) – spelmål
89:43 4-0 Daniella Chamoun (Jennie Nordin) – spelmål
90:39 5-0 Clara Markstedt (Hanna Folkesson) – spelmål
92:12 Slut på andra halvlek
Publik: 176 åskådare på Skytteholms IP, Solna

Laguppställningar
AIK (4-3-3): 1 Sofia Almryd Andersson - 3 Stephanie Wroblewski (63), 5 Jennie Nordin, 7 Petra Andersson, 16 Emma Lindqvist – 11 Shamiram Yakob (73), 17 Hanna Folkesson (K), 10 Nazanin Vaseghpanah – 18 Clara Markstedt, 21 Susan Varli (73), 8 Malin Diaz.
Avbytare: 6 Sarah Fredriksson (63), 4 Moa Mattsson (73), Daniella Chamoun (73), 9 Therése Boström, 15 Alexandra Lindberg, 20 Jackie Kisch Brunzell, 22 Jenny Nauwelaerts de Agé (mv).

Gustafs GoIF (4-2-3-1): 1 Emmy Danielsson - 20 Denise Sundberg, 11 Lina Cederhorn, 4 Johanna Arnberg, 5 Maria Söderström (88) - 8 Therese Lückner (K), 12 Anna Nykvist (83) - 22 Fredrika Eriksson, 7 Anna Boström (76), 10 Elin Danielsson - 14 Lina Hurtig.
Avbytare: 21 Tine Gråhns (76), 3 Lovisa Sundell (83), Ann-Sofie Österberg (88), 26 Rebecca Rudner (mv).

Milstolpar
Sofia Almryd Andersson, Susan Varli, Daniella Chamoun, Stephanie Wroblewski, Sarah Fredriksson och Moa Mattsson spelade sina första tävlingsmatcher för AIK. Susan Varli och Daniella Chamoun gjorde sina första tävlingsmål för AIK. Sofia Almryd Andersson höll sin första tävlingsnolla för AIK.

Övrigt
AIK gjorde avspark och började spela mot Solnahallen. Till matchens lirare utsågs Hanna Folkesson (AIK) och Lina Hurtig (Gustafs). AIK saknade Sofia Simonsson (opererad) och Emelie Karlsson-Wedin (opererad).

Statistik: Stefan Mellerborg