el clasico AIK-Vasalund 6-1 (2-0)

Storseger i derbyt

AIK:s damlag vann derbyt mot Vasalunds IF med hela 6-1 (2-0) inför 269 åskådare på Skytteholms IP. Daniella Chamoun och Clara Markstedt blev tvåmålsskyttar, övriga mål gjordes av Susan Varli och Jennie Nordin.

>FULLSTÄNDIG MATCHFAKTA FINNS LÄNGRE NER PÅ SIDAN<

Matchen inleddes förvånansvärt avvaktande, speciellt från AIK:s sida och det var Vasalund som hade ett knappt övertag i bollinnehav under de inledande minuterna. Den bästa chansen de skapade kom dock på en fast situation i den sjunde minuten då vänsterbacken Megan Brakes slog en frispark från långt håll som seglade över alla spelarna i straffområdet och längst ut till höger kom Lina Jönsson flygande och fick till ett volleyskott som gick utanför stolpen.

AIK:s första riktiga anfall kom i den tionde minuten då Nazanin Vaseghpanah fångade upp en boll bakom backlinjen vilket ledde till att AIK kom i ett 4-mot-2-läge. Naza drev mot straffområdet och fick via hjälp av en motståndare fram bollen till en fristående Susan Varli som iskallt lobbade in 1-0 vid den högra stolpen. Vasalund skapade efter en kvart en trippelhörna, men förutom dem och en hörna senare i halvleken var det AIK som klart förde spelet efter målet.

I den 25:e minuten tog pigge vänsterbacken Sarah Fredriksson tag i bollen på kanten, vände in i banan och sköt ett bra skott med högerfoten som Vasalunds målvakt Sara Andersson klarade. Efter en halvtimmes spel blev hon dock överspelad – och på vilket sätt…

Matchens AIK:are Daniella Chamoun fångade upp en dålig bakåtpassning och närmade sig målvakten då hon med en grym sulfint lurade henne åt ena hållet, drog tillbaka bollen och placerade i öppet mål in 2-0. Ett riktigt klassmål som förtjänade fler än 269 åskådare, samt målvakten då…

Två minuter senare kom Vasalunds farlighet då de slog en vänsterhörna som gick längs med mållinjen innan den rensades bort av AIK-försvaret till en ny hörna. Med åtta minuter kvar av halvleken var det nära 3-0 då högerbacken Petra Andersson slog en perfekt långboll som friställde Susan Varli. Varli blev dock hårt trängd, men lyckades få iväg en boll mot det tomma målet, men lagkaptenen Karin Sandbrink hann upp bollen precis innan mållinjen och rensade bort den.

Vasalund var nära att reducera i inledningen av den andra halvleken efter en vänsterhörna. De fick iväg ett bra skott centralt i straffområdet som mittbacken Moa Mattsson nickade bort och räddade därmed ett givet mål. I anfallet efter bröt Susan Varli ner mot kortlinjen på högerkanten och slog ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen där Clara Markstedt kom upp bra och nickade in 3-0.

Efter målet dominerade AIK matchen totalt och det var bara en fråga hur stor segern skulle bli. 4-0 dröjde endast tre minuter och det var återigen Daniella Chamoun som gjorde ett klassmål. Hon fick bollen utanför straffområdet, vände upp och sköt ett skott som satt perfekt i det vänstra krysset.

Vasalund var nu ett helt slaget lag och försvaret rämnade gång på gång. I den 58:e minuten slog Susan Varli en boll i djupled till Clara Markstedt som ensam med målvakten avslutade kliniskt och bollen gick via Sara Anderssons högra stolprot in i mål.

Fanns det något att anmärka på, förutom den svaga inledningen under matchens första tio minuter, så var det kanske att killerinstinkten inte längre fanns kvar då matchen var avgjord och då tilläts Isabell Hammarbäck och Elin Hein komma igenom på vänsterkanten och från centrala straffområdet pricka in reduceringen.

Clara Markstedt, Susan Varli, Nazanin Vaseghpanah och Sarah Fredriksson hade alla möjligheter att öka på ledningen, men det skulle bli mittbacken Jennie Nordin som inne i det offensiva straffområdet, fick skottläge och satte dit foten. 6-1var ett faktum. Strax därefter tog sig Naza förbi målvakten, men lyckades med konststycket att sätta bollen i den högra stolpen.

I den 81:a minuten tog Vasalunds Victoria Wahlstedt sig in fri i AIK:s straffområde, men målvakten Sofia Almryd Andersson gjorde ett klockrent ingripande och stal bollen från fötterna på henne.

Efter 88 sekunders stopptid blåstes matchen av och AIK har inlett seriespelet på bästa sätt. Tre matcher, tre vinster.

09:40 1-0 Susan Varli (Nazanin Vaseghpanah) - spelmål
25:31 Gult kort till Victoria Wahlstedt, VIF (hårt spel)
30:07 2-0 Daniella Chamoun (-) - spelmål
45:04 Slut på första halvlek
2:a halvlek
47:46 3-0 Clara Markstedt (Susan Varli) - nick
50:58 4-0 Daniella Chamoun (?) - spelmål
55:16 Gult kort till Hanna Folkesson, AIK (hårt spel)
57:34 5-0 Clara Markstedt (Susan Varli) - spelmål
66:26 5-1 Isabell Hammarbäck (Elin Hein) - spelmål
69:36 6-1 Jennie Nordin (Nazanin Vaseghpanah) - spelmål
70:27 Gult kort till Elinor Lindblom, VIF (hårt spel)
72:55 Stolpskott av AIK (Nazanin Vaseghpanah)
91:28 Slut på andra halvlek
Publik: 269 åskådare på Skytteholms IP, Solna

Laguppställningar
AIK (4-3-3): 30 Sofia Almryd Andersson - 7 Petra Andersson, 5 Jennie Nordin (86), 4 Moa Mattsson, 6 Sarah Fredriksson - 8 Malin Diaz (86), 17 Hanna Folkesson (K), 01 Nazanin Vaseghpanah - 18 Clara Markstedt (81), 21 Susan Varli, 12 Daniella Chamoun.
Avbytare: Avbytare: 20 Jackie Kisch Brunzell (81), 11 Shamiram Yakob (86), 16 Emma Lindqvist (86), 3 Stephanie Wroblewski, 9 Therése Boström, 15 Alexandra Lindberg, 22 Jenny Nauwelaerts de Agé (mv).
Tränare: Patric Jildefalk.

Vasalunds IF (4-3-3): 1 Sara Andersson - 5 Sanna Norlander, 7 Elinor Lindblom (75), 2 Karin Sandbrink (K), 16 Megan Brakes - 17 Irma Helin, 8 Lina Jönsson, 14 Isabell Hammarbäck - 12 Josefin Wejner (56), 11 Victoria Wahlstedt, 4 Lisa Johansson.
Avbytare: 9 Elin Hein (56), 20 Emma Wiorek (75), 21 Frida Paulsen Stern, 22 Isabelle Abrahamsson Melin, 30 Caroline Frykgård (mv).

Övrigt
Vasalund gjorde avspark. AIK började spela mot Solna centrum. AIK spelade med nio utespelare mellan den 29:e och 31:a minuten då Nazanin Vaseghpanah låg skadad bredvid planen. Till matchens lirare utsågs Daniella Chamoun (AIK) och Sara Andersson (VIF). AIK saknade Sofia Simonsson (opererad) och Emelie Karlsson-Wedin (opererad).

Statistik: Stefan Mellerborg